Nadoknađivanje rejtinga zbog razlike u računanju

Prošlog meseca, 19. decembra, promenili smo način kako se obračunava rejting za pobednika u partiji Mau Mau. S prethodnim računanjem, igrač je dobijao premalo rejtinga kad pobedi, a previše kad izgubi, pa su svi tokom dužeg igranja obavezno gubili rejting.

Ako želiš da pročitaš sve o novom obračunavanju rejtinga na kraju partije, pogledaj stranicu Pravila igre Mau Mau / Bodovanje u aplikaciji Mau King

Novo obračunavanje je bilo bolje, ali je ostao jedan problem: igrači koji su se ranije pridružili i već igrali “po starom”, ostali su uskraćeni za jedan broj poena. Novi igrači u startu su imali bolji položaj.

Na primer:

  • Marija se pridružila 1. decembra, igrala 30 partija i sa starom formulom verovatno izgubila 100 rejtinga, iako je ravnomerno gubila i pobeđivala. Pošto je otpočela s 1300 kao i svi, sad ima 1200. Ako pretpostavimo da je nastavila da igra istim kvalitetom, ona se s novom formulom “drži” na 1200.
  • Ivana se pridružila 20. decembra i počela s 1300. Iako ona igra na primer isto kao Marija, te ravnomerno gubi i dobija, ona se zadržava na rejtingu 1300, uvek bolja nego Marija.

Zato smo odlučili da retroaktivno primenimo ista pravila za sve, te da primenimo novu formulu na stare partije. U primeru iznad, Mariji smo primenili novu formulu na stare partije i ovo je rezultiralo da ona takođe sad ima rejting 1300. Ako čitaš ovaj tekst, ti si verovatno jedan ovakav primer i tvoj položaj na tabeli je dobio svoje pravedno bolje mesto.

Na ovaj način svi naši igrači sad imaju ravnopravan položaj.

Neočekivana promena

Ova izmena uticala je i na igrače koji su se pridružili Mau King posle 19. decembra, a evo i kako!

Sistem Mau Mau rejtinga u Mau King nagrađuje više ako pobediš jačeg igrača, nego ako pobediš slabijeg. Retroaktivna izmena znači da, ako je nekim igračima uvećan rejting zbog promene u načinu računanja, a ti si pobeđivao puno puta takve igrače, sad se i tebi uvećava rejting bez obzira kad si se pridružio, jer se priznaje da si pobedio igrača s većim rejtingom.


Uz Mau Mau uvek neočekivani obrti😀 Hvala što igrate Mau King! ❤️