Pravila igre Mau Mau

Karte se poklapaju ako se slažu po znaku (boji) ili broju

Mau Mau (ili “Mau-Mau”, ponegde poznata i kao “Makao”) je kartaška igra iz porodice sličnih igara koje se igraju širom sveta.

Osnovno pravilo je da se prvi rešiš svih svojih karti. Jedan po jedan igrač idu u krug, igrajući karte koje se slažu s kartom na stolu ako je imaju, ili vukući dodatne karte i prosleđujući potez na sledećeg igrača.

Brojna dodatna pravila su opisana ispod, naročito vezana za specijalne karte. Što se tiče strategija, takođe su brojne, ali glavno je da niko ne izađe pre tebe. Pogledaj detaljna pravila igre ispod!

Igraj Mau Mau po ovim pravilima online na svom mobilnom telefonu uz Mau King, s igračima širom regiona. Klikni ovde za besplatno preuzimanje!

Otvaranje

Igra počinje tako što se odluči koji igrač deli. Taj delilac promeša dva špila karti zajedno i pruža osobi levo od sebe da preseče. Karte su sve okrenute prema dole, tako da sekač vidi samo leđa od gornje karte.

Sečenje

Sekač uzima od delioca proizvoljnu količinu karti sa špila koji mu je delilac ponudio. Ne okrećući donju stranu špila prema sebi, sa dna vadi samo jednu kartu i stavlja je na sredinu stola. Ako je ova karta specijalna, uzima je sebi i vadi odozdo sledeću kartu da bi je stavio na sto. Ako je i sledeća karta specijalna, uzima je sebi, i ovo može da se nastavi do ukupno tri specijalne karte. Ako je i četvrta specijalna, sve karte se vraćaju na gomilu i ponovo mešaju i dele.

U mobilnoj aplikaciji “Mau King” izostavlja se ova ceremonija, iz praktičnih razloga i da bi igranje bilo jednostavno, ali program u pozadini simulira sva pravila sečenja i deljenja, tako da u zavisnosti od svoje pozicije u odnosu na delioca (i ko je odabran za delioca) imaš veću ili manju verovatnoću da dobiješ neke specijalne karte.

Deljenje

Delilac deli svima po ukupno šest karti. To čini postepeno, tako što svima deli po tri karte u dva kruga deljenja. U prvom krugu sekaču daje manje karti ako je ovaj pri sečenju dobio neke specijalne karte. Na ovaj način svi igrači imaju po šest karti nakon deljenja, bez izuzetka.

Tok igre

Igru počinje igrač koji je desno od delioca. Ako igraju dva igrača, to je ista osoba koja je i sekla. Dalje se igra nastavlja ukrug, uvek suprotno od kazaljke na satu na početku igre. Svi igrači kriju svoje karte od ostalih.

Potez

Igrač koji je trenutno na redu baca jednu od svojih karti koja se poklapa s kartom na vrhu. Ako nema nijednu takvu kartu, mora da vuče jednu kartu sa špila. Povukavši kartu, može da pokuša ponovo da igra, a u slučaju da i dalje nema, kaže “Dalje” i red prelazi na sledećeg igrača.

U cilju strategije, dozvoljeno je vući novu kartu čak i ako imaš kartu za igranje. Isto tako može se reći i “Dalje” bez obzira da li se ima karta za igranje ili ne. Ovo se ne smatra varanjem, nego taktikom, jer ostali igrači ionako nemaju pravo da znaju koje karte neko drugi ima.

Pravila slaganja karti

Karte se slažu jedna s drugom ako imaju isti broj ili isti znak (ili oboje, pošto ima dva špila).

Karte se poklapaju ako se slažu po znaku (boji) ili broju

Žandar deluje kao džoker, u smislu da može da se odigra na bilo koju drugu kartu, bez obzira kojeg je ona broja ili znaka. Jedini izuzetak je da ne može da se igra na neposredno nakon drugog Žandara (ne može “Žandar na Žandara”). Nakon igranja žandara, igrač koji ga je bacio određuje s kojim znakom sledeća karta mora da se poklapa, nakon čega igra nastavlja normalno. Više informacija o Žandarima pogledaj ispod u posebnoj sekciji.

Žandar se poklapa s bilo kojom kartom i menja znak (boju) tako da sledeći igrač mora igrati tu boju.

Najava zadnje karte

Pri igranju pretposlednje karte, igrač mora najaviti ostalim igračima da će mu ostati samo jedna karta. Izgovara naglas “Zadnja!”. Samo tako može u sledećem krugu odigrati svoju poslednju kartu i pobediti. Ako zaboravi da najavi i neki drugi igrač to primeti, igrač može odmah biti kažnjen sa dve dodatne karte. Takođe, ako zaboravi da najavi i pokuša da odigra poslednju kartu, drugi igrači mogu da kažu “nisi najavio” i dobija dve dodatne karte, a igra se nastavlja normalno.

U aplikaciji “Mau King” da bi najavio “zadnju”, igrač mora prvo pritisnuti dugme “zadnja”, a potom odigrati pretposlednju kartu. Drugi igrači tad će pored ovog igrača videti malu sličicu i znati da je najavio zadnju kartu.

Najava zadnje karte u Mau King-u radi se pritiskom na dugme dole-desno pre igranja pretposlednje karte

Vodi računa da se pobeda mora najaviti svaki put. Ako u sledećem krugu ne uspeš izaći i pobediti, nego moraš vući kartu sa špila, prethodna najava više ne važi i sledeći put kad ostaješ pri jednoj karti opet moraš najaviti.

Najava Mau Mau

Kad igrač ima Žandara kao svoju poslednju kartu, to se zove “Mau Mau”. Pošto ovo znači dodatne poene (vidi ispod, “Bodovanje”), igrač je dužan da obavesti ostale igrače tako što će umesto “Zadnja” najaviti pobedu govoreći “Mau Mau”. Ovo je posebno važno jer, imajući na umu da se ne može igrati Žandar na Žandara, drugi igrači mogu da spreče ovog potencijalnog pobednika da izađe tako što mu bace Žandara; ako u tome uspeju, taj igrač će morati da vuče kartu sa špila kad dođe red na njega i igra se nastavlja normalno.

Igra se može završiti i višestrukom “Mau Mau” pobedom, kad nekom igraču ostanu samo žandari u ruci. Pre nego što će mu ostati samo žandari (2, 3 ili više), izgovara “Mau Mau”, a kad dođe na njega red ponovo, baca sve preostale žandare odjednom.

Pobeda

Ako uredno najaviš zadnju kartu, i dođe red na tebe ponovo, igranjem poslednje karte ostvaruješ pobedu.

Ukoliko je poslednja karta neka specijalna, njen efekat se uvažava:

 • Ako je poslednja karta Sedmica, dodeljuju se dve ili više karti sledećem igraču. Ovo je bitno kod bodovanja, jer taj igrač ide više u minus. Ako je ova poslednja Sedmica došla nakon jedne ili više drugih Sedmica, taj sledeći igrač dobija onoliko karti koliko mu sleduje (vidi pravila za Sedmicu, ispod)
 • Ako je poslednja karta Kec, igrač zapravo nije pobedio. Pravilo Keca je da taj koji ga je bacio mora igrati ponovo, čak i ako je poslednja karta. Drugim rečima, ne može se ostvariti pobeda sa Kecom, tako da pazi da ti to ne ostane poslednja. Ako neko baci Keca nakon što je uredno najavio zadnju kartu, onda prosto vuče sa špila još jednu kartu i igra se nastavlja.
 • Ako je poslednja karta Dvojka Tref, četiri karte se dodeljuju prethodnom igraču.

U aplikaciji “Mau King” pravilo je da se posle Dvojke Tref četiri karte dodeljuju sledećem, a ne prethodnom igraču.

Specijalne karte

U igri “Mau Mau” postoji nekoliko specijalnih karti, za koje važe posebna pravila.

Na našim prostorima postoje varijacije ovih pravila i bilo bi teško pobrojati sve varijacije. Na primer, Dvojka Kocka (Dvojka Karo) po nekim pravilima zahteva od sledećeg igrača da baci kocku, a ako je nema, da vuče sa špila neograničeno mnogo dok ne dobije kocku. Takođe, zavisno od dogovora, Sedmica “daruje” sledećem igraču 2 ili 3 karte. Mi ćemo ovde opisati pravila kakva su ugrađena u aplikaciju “Mau King”.

Sedmica

Sedmica bilo koje boje/znaka nalaže sledećem igraču da vuče 2 karte sa špila. Možeš se odbraniti od Sedmice ako i ti imaš Sedmicu – umjesto da vučeš kaznene karte, odigraj i ti svoju Sedmicu i kaznene karte će se odbiti na sledećeg igrača koji će morati vući 4 karte. Ovo može da se nastavi ako i sledeći igrač ima Sedmicu, pa onaj tamo vuče 6 karti itd.

Brojne su taktike kada bacati sedmicu, kad se njome braniti, a kad je zadržati za kraj igre.

Kec

Kad odigraš Keca, igraš ponovo. To je naravno generalno dobro, jer ti pomaže da se brže rešiš svih karti i pobediš, ali je nezgodno ako ti ostane kao poslednja karta jer umesto da pobediš, pravilo kaže da moraš opet da igraš. Pošto nemaš više karti, moraćeš da vučeš jednu iz špila i nastaviš igru.

Posle keca igrač igra ponovo

Osmica

Igranje osmice neopozivo preskače sledećeg igrača. U igri od dva igrača, Osmica ima isti efekat kao i Kec, u smislu da igrač koji je odigra, igra odmah ponovo. Međutim, postoji važna razlika između Kečeva i Osmica, što i u igri od dva igrača jeste dozvoljeno da se igra završi Osmicom.

Žandar

Žandar je džoker i verovatno najjača karta u igri. Može da se igra na bilo koju drugu kartu, osim na drugog žandara. Kad ga odigraš, biraš boju/znak koji će važiti za sledećeg igrača.

Jedno posebno pravilo je vezano za kraj igre: ako će ti ostati samo nekoliko žandara kao poslednje karte u ruci, možeš već tada najaviti pobedu (govoreći “Mau Mau”, vidi gore pravila za najavu zadnje karte) i kad bude ponovo red na tebe odigrati sve žandare jednog za drugim, dok ne isprazniš ruku. To se zove Mau Mau pobeda.

Što se tiče strategije, obrati pažnju da se Žandar broji 20 kad se broje karte posle kraja igre, što je duplo više od bilo koje druge karte. Zato je rizično predugo držati Žandara u ruci kad se igra približava kraju.

Žandar se poklapa s bilo kojom kartom i menja znak (boju) tako da sledeći igrač mora igrati tu boju.

Mala dvojka

Odigrana Dvojka Tref (tzv. “mala dvojka”) znači da prethodni igrač mora da vuče 4 karte iz špila. Za razliku od sedmice, nema odbrane protiv nje i karte moraju odmah da se vuku.

Dvojka tref daje protivniku 4 karte sa špila

Dama

U početku svake igre, smer smene igrača odvija se u smeru obrnutom od kazaljke na satu. Međutim, kada neki igrač baci damu, smer igre se menja. Drugim rečima, igrači će početi igrati u obrnutom smeru, počevši od igrača koji je bacio damu. Igra se nastavlja u novom smeru sve dok neki igrač ponovo ne baci drugu damu (može i odmah), što ponovno menja smer.

Bodovanje

Obično se pre igre dogovori do koliko se igra, a uobičajeno je do 301 ili 501. Kad se partija završi, pobednik dobija minus poene, a gubitnicima se računa plus. Igrač kojem ukupan zbir dođe do dogovorenog broja (npr. preko 301) ispada iz igre, a ostali nastavljaju dok ne ostane samo jedan i on je konačni pobednik.

Nakon svake partije, pobedniku se računa minus:

 • Dobija -10 ako je završio običnom kartom
 • Dobija -20 ako je završio žandarom
 • Dobija -40 ako je završio sa dva žandara
 • Dobija -60 ako je završio sa tri žandara

Gubitnicima se sabiraju preostale karte u rukama i zbir dodaje na ukupan dosadašnji rezultat. Karte se računaju na sledećin način:

Kec10 poena
Karte 2-9 Toliko poena koliko glasi broj
Žandar20 poena
Dama i Kralj10 poena

Bodovanje u aplikaciji Mau King

U aplikaciji Mau King bodovanje je prilagođeno online igranju velikog broja igrača. Odabrali smo ELO sistem koji se koristi u šahovskim turnirima, i koji pruža mogućnost da se gradi rejting igrača tokom dužeg vremenskog perioda.

Po završetku partije uzima se u obzir samo trenutni rejting igrača koji su učestvovali u igri. Ne računa se zbir preostalih karti. Matematička formula koja se koristi garantuje sledeće principe:

 • Ako izgubiš od jakog igrača (igrača sa visokim rejtingom), gubiš manje svog rejtinga nego da si izgubio od slabog igrača
 • Ako pobediš jakog igrača (igrača s visokim rejtingom), dobijaš više na svom rejtingu nego da si pobedio slabog igrača
 • Ako si nov u aplikaciji “Mau King”, sa manje od 20 odigranih igara, faktor naglog skoka u rejtingu služi da odredi gde se otprilike nalaziš po kvalitetu igre. Nakon 20 igara, rejting će se stabilizovati i faktor naglog skoka biće isključen.
 • Ako dođeš do Seniorskog nivoa (rejting 2000), dodatno će se usporiti dobijanje novog rejtinga. Ako dođeš do Master nivoa (rejting 2400), rast rejting će se usporiti još više.

Tačna formula za proklamovane principe deluje nečitljivo u ovakvom dokumentu, pa ovde neće biti navedena. Možeš potražiti online kako se računa ELO rejting u šahu; koristili smo iste principe, formule i konstante.

Posebno za igru 3 igrača: za razliku od šaha koji se uvek igra 1-1 tj. sa dve osobe, u Mau Mau (i Mau King-u) može igrati tri ili više igrača. Pošto u svakoj kartaškoj igri postoji faktor sreće, u igri od 3 igrača u proseku šansa da pobediš je 1/3. To znači da ćeš u proseku dobiti jednu, a izgubiti dve partije. Da bi se pravedno povećavao rejting, pobedniku se računa uvećanje dva puta, jednom za svakog protivnika, u skladu sa rejtinzima tih protivnika.